Τα αντισταμινικά μπορεί να μειώσουν την ανδρική γονιμότητα

Τα αντιισταμινικά, είναι ευρέως χρησιμοποιούμενα φάρμακα που λαμβάνονται συνήθως χωρίς ιατρική συνταγή και χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία αλλεργιών.

Σύμφωνα όμως με τα αποτελέσματα μιας νέας επιστημονικής ανασκόπησης μπορούν να συμβάλουν στην ανδρική υπογονιμότητα.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα αντιισταμινικά οδηγούν σε μειωμένη λειτουργία των όρχεων σε αρσενικά ποντίκια. Οι συντάκτες της νέας μελέτης υποστηρίζουν ότι απαιτούνται περισσότερες μελέτες που θα εξετάσουν αυτή τη σύνδεση ανάμεσα στη χρήση αντισταμινικών και την ανδρική υπογονιμότητα όμως προειδοποιούν πως οι άνθρωποι θα πρέπει να ενημερώνονται τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις από την υπερβολική χρήση αυτών των φαρμάκων.

Ποιος είναι ο μηχανισμός

Η ισταμίνη είναι ένα μόριο που παράγει ο οργανισμός όταν το ανοσοποιητικό σύστημα ενεργοποιείται από μια απειλή (αλλεργιογόνο) που γίνεται αντιληπτή.

Οι ισταμίνες  επιχειρούν να αφαιρέσουν τα αλλεργιογόνα από το σώμα προκαλώντας φτέρνισμα, φαγούρα ή προκαλώντας καταρροή στα μάτια.

Αυτό είναι μέρος του τυπικού αμυντικού συστήματος του σώματος – όμως σε μερικούς ανθρώπους κάποιοι παράγοντες όπως η γύρη, το τρίχωμα των κατοικιδίων ή η σκόνη, ενεργοποιούν τις ισταμίνες σε πιο έντονο βαθμό με αποτέλεσμα το ανοσοποιητικό σύστημα να προκαλεί υπερβολικές αντιδράσεις.

Τα αντιισταμινικά είναι τα  πιο συχνά χρησιμοποιούμενα φάρμακα για τη μείωση αυτών των συμπτωμάτων. Ωστόσο, παράλληλα με την ισταμίνη, τα αντιισταμινικά έχουν επίσης βρεθεί ότι επηρεάζουν και άλλους τομείς υγείας, δημιουργώντας ανεπιθύμητες παρενέργειες που συνδέονται με τη διαδικασία ύπνου-αφύπνισης, τη σεξουαλική λειτουργία και τη γονιμότητα.

Επειδή οι αλλεργίες γίνονται ολοένα και συχνότερες στις βιομηχανικές χώρες, η χρήση αντιισταμινικών αυξάνεται, συνεπώς είναι σημαντικό οι επιστήμονες και οι γιατροί να κατανοήσουν καλύτερα τις παρενέργειες που συνδέονται με αυτά τα φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή.

Τα αντιισταμινικά μειώνουν την ποιότητα του σπέρματος

Για τη σχετική ανακοίνωση οι ερευνητές συγκέντρωσαν στοιχεία από προηγούμενες μελέτες μικρής και μεγάλης κλίμακας που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες.

Η επανεξέταση αυτή διαπίστωσε ότι πολλές από τις μελέτες ανέφεραν μια σχέση μεταξύ της χρήσης αντιισταμινών στα αρσενικά ζώα και της δυσλειτουργίας των όρχεων.

Οι συντάκτες της μελέτης υποδεικνύουν ότι τα αντιισταμινικά φαίνεται να παρεμποδίζουν την παραγωγή ορμονών του φύλου στους όρχεις, οδηγώντας σε ανώμαλες μορφές σπερματοζωαρίων, μείωση της κινητικότητας και σε χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων.

Είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι όλες οι μελέτες πραγματοποιήθηκαν σε ζώα. Οι μελέτες σε ανθρώπους που εξετάζουν τη συσχέτιση μεταξύ χρήσης αντιισταμινών και ανδρικής γονιμότητας είναι περιορισμένες, επομένως είναι δύσκολο να γενικεύσουμε αυτά τα ευρήματα στον άνθρωπο.

Θα χρειαστεί περαιτέρω έρευνα πριν οι μηχανισμοί πίσω από αυτήν τη συσχέτιση μπορέσουν να γίνουν πλήρως κατανοητοί. Αυτό μπορεί στη συνέχεια να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για την ανακούφιση των συμπτωμάτων αλλεργίας χωρίς να διακυβεύεται η γονιμότητα, αναφέρουν οι ειδικοί.

Σε προηγούμενες μελέτες, ορισμένα άλλα κοινά φάρμακα έχουν επίσης συσχετιστεί με την ανδρική υπογονιμότητα, όπως οι αναστολείς των διαύλων ασβεστίου, τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά και τα στεροειδή αναβολικά.

Σε κάθε περίπτωση, το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνετε όταν προσπαθείτε να συλλάβετε είναι, πριν από τη χρήση κάποιου φαρμάκου, όσο αθώο και αν φαίνεται αυτό, να ενημερώσετε και να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Μόνο έτσι θα διασφαλίσετε την υγεία σας, τη σεξουαλική και αναπαραγωγική σας ικανότητα και την υγεία των απογόνων σας.

ivfnetworkΤα αντισταμινικά μπορεί να μειώσουν την ανδρική γονιμότητα