Γιατί πρέπει να ελέγχονται για ανεπάρκεια βιταμίνης D οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπογονιμότητας, καλό είναι να υποβάλλονται σε εξέταση των επιπέδων βιταμίνης D στο αίμα τους.
Μια νέα μελέτη επιβεβαιώνει ότι έχουν σημαντικά μειωμένες πιθανότητες επίτευξης και ολοκλήρωσης της εγκυμοσύνης αν πάσχουν από ανεπάρκεια της βιταμίνης αυτής.
Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) είναι μία ορμονική διαταραχή που προσβάλλει το 3% έως 8% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας. Χαρακτηρίζεται από κλινικό και εργαστηριακό υπερανδρογονισμό, πολυκυστικές, διογκωμένες ωοθήκες και ασταθή έμμηνο κύκλο.
Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, το σύνδρομο μπορεί να οδηγήσει μακροπρόθεσμα σε επιπλοκές όπως ο τύπου 2 διαβήτης, τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και η υπογονιμότητα εξαιτίας της έλλειψης ωορρηξίας.
Στη νέα μελέτη, επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή Perelman του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια διαπίστωσαν ότι πάσχουσες από το σύνδρομο οι οποίες είχαν ανεπάρκεια βιταμίνης D όταν άρχισαν να υποβάλλονται σε θεραπείες γονιμότητας, είχαν σχεδόν 40% λιγότερες πιθανότητες να μείνουν έγκυοι, σε σύγκριση με τις συνομήλικές τους ασθενείς δίχως ανεπάρκεια της βιταμίνης.

My button
ivfnetworkΓιατί πρέπει να ελέγχονται για ανεπάρκεια βιταμίνης D οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών