Νέες θεραπευτικές ουσίες για το Σύνδρομο των Πολυκυστικών Ωοθηκών

Σε γυναίκες με σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών PCOS είναι πολύ σημαντικό να υιοθετηθούν στρατηγικές προκεμένου να προληφθούν οι χρόνιες επιπτώσεις της νόσου. Οι στρατηγικές αυτές, συνθέτουν μία εξατομικευμένη προσέγγιση που μπορεί να περιλαμβάνει ευαισθητοποιητές ινσουλίνης, υγιεινή διατροφή, συμπληρώματα καθώς και αλλαγές στον τρόπο ζωής. Οι επαγγελματίες υγείας οφείλουν να ενημερώνονται διαρκώς για όλες τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις, καθώς η σωστή θεραπεία και έγκαιρη αντιμετώπιση του συνδρόμου διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για τη συνολική υγεία της ασθενούς, ενώ η λανθασμένη ή μη διάγνωση παραμένουν σημαντικά προβλήματα. Οι γυναίκες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών έχουν αυξημένο κίνδυνο για διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη (IGT) και διαβήτη τύπου 2. Έρευνες δείχνουν πως έως και 50% των γυναικών με PCOS θα έχουν διαβήτη ή προ-διαβήτη από την ηλικία των 40 ετών.

Ολοκληρωμένες Στρατηγικές Θεραπείας

Μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου και αφού έχει επιβεβαιωθεί η διάγνωση, όλες οι γυναίκες με PCOS θα πρέπει να λάβουν συμβουλευτική ώστε να προλάβουν την εμφάνιση του διαβήτη καθώς και άλλες χρόνιες ασθένειες που σχετίζονται με την πάθηση. Ωστόσο, ενώ η διατροφή και ο τρόπος ζωής αποτελούν τις κύριες θεραπευτικές προσεγγίσεις για τη διαχείριση του Συνδρόμου των Πολυκυστικών Ωοθηκών PCOS, νεότερα φάρμακα και ουσίες όπως οι αγωνιστές του πεπτιδίου GLP-1 έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικά ακόμα και από τη μετφορμίνη στο να βοηθήσουν τις γυναίκες με PCOS να χάσουν βάρος και κοιλιακό, σπλαχνικό λίπος και ομαλοποιήσουν τον κύκλο τους.

Ινοσιτόλη και Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών

Η ινοσιτόλη, και πιο συγκεκριμένα η μυο-ινοσιτόλη και η D-χειρο-ινοσιτόλη, έχει αποδειχθεί ότι παρέχουν μία πραγματικά αποτελεσματική θεραπεία για τη ρύθμιση του έμμηνου κύκλου, αποκαθιστώντας την ορμονική ισορροπία και ρυθμίζοντας την ινσουλίνη ενώ παράλληλα βελτιώνουν την ποιότητα των ωαρίων. Και όλα αυτά χωρίς τις αρνητικές επιπτώσεις που βλέπουμε με άλλα φάρμακα όπως η μετφορμίνη ή οι αγωνιστές GLP-1.

Επίσης, η Ν-ακετυλοκυστεΐνη είναι άλλο ένα μόριο που έχει αποδειχθεί σε μία τυχαιοποιημένη, μακροχρόνια μελέτη πως μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικό με τη μετφορμίνη στην ελάττωση του ΔΜΣ, το δασυτριχισμό, και τις διαταραχές κύκλου, ενώ η βιταμίνη D μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της ινσουλίνης, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό στην περίπτωση Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών. Μελέτες σχετικές με το PCOS έχουν δείξει αντίστροφη σχέση μεταξύ της βιταμίνης D και των μεταβολικών παραγόντων κινδύνου, όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη, ο ΔΜΣ, τα τριγλυκερίδια και η HDL χοληστερόλη.

Προκλήσεις για τις γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Οι γυναίκες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών έχουν πολλαπλές παραμέτρους που μπορεί να κάνουν την απώλεια βάρους πολύ πιο δύσκολη από το μέσο όρο του πληθυσμού. Οι παράμετροι αυτές περιλαμβάνουν αυξημένο αίσθημα πείνας και βουλιμικές τάσεις, υπογλυκαιμία, καθώς και διαταραχή των ορμονών που ρυθμίζουν την όρεξη.

Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν, οι θεράποντες ιατροί, είτε πρόκειται για πρόληψη είτε στα πλαίσια υποβοήθησης της αναπαραγωγής, να κατανοήσουν τις ιδιαιτερότητες των γυναικών με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών, προκειμένου να τις βοηθήσουν εξατομικευμένα και να τους παρέχουν πρωτόκολλα θεραπείας που περιλαμβάνουν και τη χρήση νέων θεραπευτικών ουσιών.

Πιθανή θεραπευτική δράση της Ινοσιτόλης

FertilityMagazine_Logo_Favicon Ευννοεί την ομαλή ωορρηξία, αυξάνοντας τις πιθανότητες κύησης

FertilityMagazine_Logo_Favicon Βελτιώνει την ποιότητα των ωαρίων

FertilityMagazine_Logo_Favicon Ρυθμίζει την εναπόθεση λίπους στο ήπαρ

FertilityMagazine_Logo_Favicon Μπορεί να μειώσει την ακμή και το δασυτριχισμό

FertilityMagazine_Logo_Favicon Μπορεί να συμβάλλει θετικά στις διαταραχές της διάθεσης

FertilityMagazine_Logo_Favicon Βελτιώνει την υγιή όρεξη και καταστέλλει την υπερφαγία

FertilityMagazine_Logo_Favicon Στην περίπτωση λήψης αντισυλληπτικών βελτιώνει την αποτελεσματικότητα τους

FertilityMagazine_Logo_Favicon Βοηθά τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που έχουν μεταβολικό σύνδρομο

FertilityMagazine_Logo_Favicon Μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη και τη τεστοστερόνη, βελτιώνοντας τη συνολική ορμονική ισορροπία

FertilityMagazine_Logo_Favicon Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κύησης

FertilityMagazine_Logo_Favicon Μειώνει τη φλεγμονή

Κωνσταντίνος Γ. Μιχαλάκης
Ενδοκρινολόγος MD PhD

ivfnetworkΝέες θεραπευτικές ουσίες για το Σύνδρομο των Πολυκυστικών Ωοθηκών