Παχυσαρκία και γονιμότητα: Πως συνδέονται

Ζευγάρια στα οποία και οι δύο σύντροφοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα παχυσαρκίας μπορεί να χρειαστούν 55% με 59% περισσότερο χρόνο, προκειμένου να έχουν μια επιτυχημένη εγκυμοσύνη σε σχέση με ζευγάρια φυσιολογικού βάρους.

Στο παραπάνω συμπέρασμα καταλήγει μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε on line στο περιοδικό Human Reproduction.

«Πολλές μελέτες σχετικά με τη γονιμότητα και τη δομή του σώματος έχουν επικεντρωθεί στη γυναίκα. Τα ευρήματα της δική μας έρευνας υπογραμμίζουν το πόσο σημαντικό είναι να λαμβάνεται υπόψη η δομή  του σώματος και των δύο συντρόφων», δήλωσε ο Rajeshwari Sundaram, Ph.D., βασικός ερευνητής στο τμήμα Intramural Population Health Research στο Εθνικό Ινστιτούτο για την Υγεία του Παιδιού και την Ανθρώπινη Ανάπτυξη Eunice Kennedy Shriver.

“Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ακόμα ότι οι ειδικοί της γονιμότητας πρέπει να συνυπολογίζουν τη δομή των σωμάτων των δύο συντρόφων, όταν δίνουν οδηγίες στους ασθενείς»

Τα ζευγάρια της παραπάνω μελέτης ήταν μέρος μιας μελέτης ( Longitudinal Investigation of Fertility and the Environment (LIFE) Study,) η οποία εξέτασε τη σχέση μεταξύ γονιμότητας και έκθεσης σε χημικές ουσίες στο περιβάλλον. Στη μελέτη, που διήρκεσε 4 χρόνια, συμμετείχαν 501 ζευγάρια από το Μίσιγκαν και το Τέξας. Οι γυναίκες ήταν μεταξύ 18 και 44 ετών και οι άνδρες ήταν άνω των 18 ετών. Οι γυναίκες κατέγραφαν το μηνιαίο κύκλο τους, τις σεξουαλικές επαφές, καθώς και τα αποτελέσματα των τεστ εγκυμοσύνης που έκαναν στο σπίτι. Οι ειδικοί παρακολούθησαν τα ζευγάρια αυτά μέχρι την εγκυμοσύνη ή μέχρι 1 χρόνο προσπαθειών σύλληψης.

Οι ερευνητές, επίσης, υπολόγισαν το δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) κάθε συμμετέχοντα, χωρίζοντας τα παχύσαρκα ζευγάρια σε δύο υποομάδες: τα ζευγάρια στην κατηγορία Ι είχαν ΔΜΣ 30 έως 34,9 και τα ζευγάρια στην κατηγορία II είχαν ΔΜΣ 35 ή μεγαλύτερο.

Αφού συνέκριναν το μέσο χρόνο επίτευξης μιας εγκυμοσύνης μεταξύ των ζευγαριών χωρίς πρόβλημα παχυσαρκίας (84 άνδρες και 228 γυναίκες) και των ζευγαριών την κατηγορίας II (75 άνδρες και 69 γυναίκες) βρήκαν ότι η δεύτερη ομάδα χρειαζόταν 55% περισσότερο χρόνο προκειμένου να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Μάλιστα, όταν λαμβάνονταν υπόψη και άλλοι παράγοντες, που επηρεάζουν αρνητικά τη γονιμότητα (π.χ. ηλικία, επίπεδο φυσικής δραστηριότητας, επίπεδα χοληστερόλης) το ποσοστό της ομάδας ΙΙ έφτανε στο 59%.

                    

 

ivfnetworkΠαχυσαρκία και γονιμότητα: Πως συνδέονται