Περισσότερα προβλήματα υγείας για τα παιδιά των 45άρηδων ανδρών

Η απόκτηση παιδιών από άνδρες σε μεγάλη ηλικία μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για την υγεία τους. Μία νέα, μεγάλη μελέτη αποκαλύπτει ότι τα παιδιά των ανδρών ηλικίας άνω των 45 ετών έχουν αυξημένες πιθανότητες να γεννηθούν πρόωρα, ενώ διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο να πάσχουν από διάφορα προβλήματα υγείας.

Τα «γερασμένα» σπερματοζωάρια του άνδρα ενδέχεται να επηρεάζουν αρνητικά και την υγεία της συντρόφου του. Η ίδια μελέτη έδειξε πως οι σύντροφοι των μεγάλης ηλικίας ανδρών έχουν αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσουν διαβήτη κυήσεως.

«Όταν εξετάζουμε τους παράγοντες κινδύνου για τον τοκετό, συνήθως εστιάζουμε στην ηλικία και την υγεία της μητέρας», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής DrMichael Eisenberg, από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, στην Καλιφόρνια. «Ωστόσο η απόκτηση υγιούς μωρού είναι ομαδική προσπάθεια. Επομένως η ηλικία του πατέρα είναι εξίσου σημαντική».

Για να διερευνήσουν το θέμα, ο Dr Eisenberg και οι συνεργάτες του ανέλυσαν στοιχεία από 40,5 εκατομμύρια παιδιά. Τα παιδιά γεννήθηκαν στις ΗΠΑ την περίοδο 2007-2016.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές στο επιστημονικό περιοδικό BMJ, όσα γεννήθηκαν από πατέρα ηλικίας άνω των 45 ετών, είχαν 14% περισσότερες πιθανότητες να έρθουν στη ζωή πρόωρα, σε σύγκριση με όσα είχαν πατέρα ηλικίας 25-34 ετών.

Είχαν επίσης 18% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν επιληπτικούς σπασμούς.

Η αυξημένη ηλικία του πατέρα συσχετίσθηκε και με άλλες αρνητικές εκβάσεις. Τα μωρά, λ.χ., είχαν αυξημένες πιθανότητες και να χρειασθούν νοσηλεία στις Μονάδες Νοσηλείας Νεογνών. Ήταν επίσης πιθανότερο να γεννηθούν λιποβαρή,ενώ συνολικά είχαν χειρότερη βαθμολογία στους δείκτες υγείας που αξιολογούνται μετά τη γέννηση.

Ωστόσο και η υγεία της μητέρας τους φάνηκε να επηρεάζεται από την ηλικία του πατέρα. Ανεξάρτητα από την δική τους ηλικία, όλες οι γυναίκες με μεσήλικα ή ηλικιωμένο σύντροφο διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν διαβήτη κυήσεως.

Ο κίνδυνος αυτός, όμως, αυξανόταν κατ’ αναλογία με την ηλικία του πατέρα. Έτσι, οι γυναίκες που είχαν μείνει έγκυοι από τους πιο ηλικιωμένους άνδρες (ηλικίες άνω των 55 ετών), είχαν 34% περισσότερες πιθανότητες διαβήτη κυήσεως.

Ο Dr Eisenberg εξέφρασε την έκπληξή του γι’ αυτό το εύρημα. Και παραδέχτηκε πως είναι άγνωστο με ποιους βιολογικούς μηχανισμούς θα μπορούσε να ερμηνευθεί.

Μία εξήγηση πιθανώς έγκειται στο DNA των σπερματοζωαρίων των μεσηλίκων και ηλικιωμένων ανδρών. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ίσως φέρει γενετικές αλλαγές που οδηγούν στην ανάπτυξη μεγαλύτερου πλακούντα στη γυναίκα.

Προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει τον μεγάλο πλακούντα με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη κυήσεως.

Ο πλακούντας φυσιολογικά έχει μήκος περίπου 22 εκατοστά, πάχος 2-2,5 εκατοστά και ζυγίζει περίπου 500 γραμμάρια. Ωστόσο μπορεί να φθάσει σε βάρος ακόμα και τα 900 γρ., σύμφωνα με διάφορες μελέτες.

Οι ερευνητές εξέτασαν και τις πιθανότητες να εκδηλώσουν οι μητέρες πρόσθετα προβλήματα υγείας, όπως η προεκλαμψία. Οι διαφορές που εντόπισαν, όμως, δενήταν στατιστικώς σημαντικές.

Συνολικά, οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι το 13,2% των πρόωρων τοκετών και το 18,2% των κρουσμάτων διαβήτη κυήσεως μπορεί να αποδοθεί στην προχωρημένη ηλικία του πατέρα!

Τα νέα ευρήματα υπογραμμίζουν «τη σημασία της συμμετοχής του πατέρα στην προγεννητική φροντίδα της υγείας», σχολιάζει σε άρθρο της στο ίδιο τεύχος της BMJ η Dr Hilary Brown, περινεογνική επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, στον Καναδά. Και προσθέτει ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές στα μηνύματα για τη δημόσια υγεία που περνούν στο κοινό.

Προγενέστερη μελέτη της ίδιας ερευνητικής ομάδας είχε δείξει ότι η μέση ηλικία των νέων πατέρων αυξάνεται διαρκώς. Και ήδη, το 9,4% των βρεφών γεννιέται από άνδρες ηλικίας άνω των 40 ετών.

https://www.bionews.org.uk/page_139423

https://www.bmj.com/content/363/bmj.k4372

https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0040534

https://en.wikipedia.org/wiki/Placenta

https://academic.oup.com/humrep/article/32/10/2110/4096427

ivfnetworkΠερισσότερα προβλήματα υγείας για τα παιδιά των 45άρηδων ανδρών