Ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα για κύστη στις ωοθήκες

Συνεργάστηκε ο Δρ Δημήτρης Α. Μπιλάλης MBBCh MMedSc CCST FRCOG / Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος, Εξειδικευμένος

Οι κύστεις στις ωοθήκες είναι «σάκοι» γεμάτοι υγρό ή ημιστέρεο υλικό που σχηματίζονται πάνω ή μέσα στις ωοθήκες – τις δομές της πυέλου που παράγουν τις ορμόνες του γυναικείου φύλου και περιέχουν τα ωάρια.

Υπάρχουν διαφόρων ειδών κύστεις, πολλές από τις οποίες είναι φυσιολογικές και καλοήθεις. Οι λειτουργικές κύστεις, που δεν σχετίζονται με κάποια νόσο, αναπτύσσονται ως αποτέλεσμα της ωορρηξίας και γενικά συρρικνώνονται μέσα σε 60 ημέρες, δίχως να χρειάζονται ειδική θεραπεία.

Οι λειτουργικές ωοθηκικές κύσεις, που είναι αρκετά συχνές, δεν πρέπει να σχετίζονται με άλλα είδη κύστεων οι οποίες σχετίζονται με παθήσεις, όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, η ενδομητρίωση ή ακόμα και ο καρκίνος των ωοθηκών.
Οι κύστεις των ωοθηκών μπορεί να έχουν μέγεθος από λίγα εκατοστά έως και πάνω από 30. Οι μικρότερες κύστεις συνήθως δεν προκαλούν συμπτώματα και η γυναίκα δεν μαθαίνει την ύπαρξή τους παρά μόνο τυχαία, π.χ. στο πλαίσιο του ετήσιου προληπτικού γυναικολογικού ελέγχου.
Οι μεγαλύτερες κύστεις, όμως, μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα όπως:
* Πόνο στην περιοχή της πυέλου (χαμηλά στην κοιλιά, στην πλευρά όπου βρίσκεται η κύστη) ή οξύ πόνο στην μέση
* Αίσθημα πληρότητας (φούσκωμα) χαμηλά στην κοιλιά
* Πόνο κατά το σεξ
* Επώδυνη έμμηνο ρύση
* Επώδυνες κενώσεις των εντέρων
Σε σπάνιες περιπτώσεις μια κύστη στην ωοθήκη μπορεί να υποστεί ρήξη, με συνέπεια να διαφύγει το περιεχόμενό της στην κοιλιά, οπότε μπορεί να αναπτυχθεί πολύ δυνατός, οξύς πόνος χαμηλά στην κοιλιά, που μερικές φορές συνοδεύεται από αιμορραγία. Ισχυρός πόνος μπορεί να εκδηλωθεί και όταν η κύστη υποστεί συστροφή, δηλαδή όταν περιστραφεί γύρω από τον μίσχο της, με συνέπεια να διακοπεί η παροχή αίματος στην ωοθήκη.
Ο απότομος, οξύς, ισχυρός πόνος στην κοιλιά ή στην πύελο χρειάζεται αμέσως αξιολόγηση από έναν γιατρό, γιατί αν οφείλεται σε ρήξη ή συστροφή κύστης ωοθήκης η γυναίκα μπορεί να χρειασθεί επειγόντως χειρουργική θεραπεία.
Άμεσος έλεγχος απαιτείται και αν ο πόνος αυτός συνοδεύεται από πυρετό ή έμετο, καθώς και αν η γυναίκα εκδηλώσει συμπτώματα σοκ, δηλαδή το δέρμα της γίνει ψυχρό και υγρό, αναπνέει γρήγορα και αρχίσει να ζαλίζεται και να χάνει τις αισθήσεις της.
Η ρήξη και η συστροφή της κύστης στην ωοθήκη είναι επείγοντα περιστατικά επειδή μπορεί να έχουν σοβαρές επιπλοκές.
Η ρήξη, λ.χ., μπορεί να προκαλέσει εσωτερική αιμορραγία, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο μολύνσεως και μπορεί να απειλήσει τη ζωή εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία.
Η συστροφή, εξάλλου, που συνήθως παρατηρείται σε μεγάλες κύστεις, μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη ή καταστροφή του ωοθηκικού ιστού, εάν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως. Αν και η συστροφή των κύστεων ωοθήκης είναι σπάνιο φαινόμενο, αντιπροσωπεύει το σχεδόν 3% των επειγουσών γυναικολογικών επεμβάσεων, σύμφωνα με διεθνείς μελέτες.

https://consumer.healthday.com/diseases-and-conditions-information-37/cysts-168/health-tip-recognizing-symptoms-of-ovarian-cysts-726991.html
https://www.nhs.uk/conditions/Ovarian-cyst/pages/introduction.aspx
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/ovarian-cysts/symptoms-causes/syc-20353405
https://my.clevelandclinic.org/health/articles/ovarian-cysts
https://www.healthline.com/health/ovarian-cysts#types2

Δημήτρης Α. Μπιλάλης MBBCh MMedSci FRCOG CCSTΠοια είναι τα ύποπτα συμπτώματα για κύστη στις ωοθήκες