Σημαντικές εξελίξεις στη γυναικεία υπογονιμότητα και τη θεραπεία με στεροειδή: Μήπως τελικά είναι επικίνδυνη;

Η θεραπεία με στεροειδή είναι αρκετά συνηθισμένη στη γυναικεία υπογονιμότητα. Πρόσφατα, όμως, ερευνητές από την Αυστραλία προτρέπουν γιατρούς και ασθενείς να αποφεύγουν μια συγκεκριμένη θεραπεία  της υπογονιμότητας με στεροειδή, εκτός εάν ενδείκνυται κλινικά, καθώς συνδέεται με αποβολές, πρόωρο τοκετό και γενετικές ανωμαλίες. 

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Ερευνών Ρόμπινσον του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας, με επικεφαλής την καθηγήτρια Sarah Robertson, αναφέρουν πως δε δικαιολογείται η ευρεία χρήση του φαρμάκου, δεδομένου ότι υπάρχουν σοβαρές υποψίες ότι τα κορτικοστεροειδή φάρμακα – όπως η πρεδνιζολόνη – μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την εγκυμοσύνη και το παιδί. Η σημαντική αυτή μελέτη μόλις δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Human Reproduction.

Η θεραπεία με στεροειδή στη γυναικεία υπογονιμότητα

Τα κορτικοστεροειδή χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο ως θεραπεία στη γυναικεία υπογονιμότητα, σε περιπτώσεις επαναλαμβανόμενων αποτυχημένων εξωσωματικών και καθ’ έξιν αποβολών. Πολλές γυναίκες παίρνουν το φάρμακο με την πεποίθηση ότι η μείωση των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που ονομάζονται “φυσικοί φονιάδες” θα διευκολύνει μια εγκυμοσύνη. Ωστόσο, αυτή η αντίληψη είναι λανθασμένη, καθώς, παρά το ανησυχητικό όνομά τους, αυτά τα κύτταρα είναι πραγματικά απαραίτητα για μια υγιή εγκυμοσύνη.

Το ανοσοποιητικό σύστημα παίζει κρίσιμο ρόλο στην αναπαραγωγή και τη γονιμότητα. Τα κύτταρα «φυσικοί φονιάδες» και άλλα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος βοηθούν στην οικοδόμηση ενός γερού πλακούντα που θα εξασφαλίσει την υγιή ανάπτυξη του εμβρύου. Τα στεροειδή φάρμακα, όπως η πρεδνισολόνη, εμποδίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος να ανταποκριθεί στην εγκυμοσύνη. Αν καταπιέζουμε ή παρακάμπτουμε τη φυσική βιολογία του σώματος, μπορεί να υπάρξουν ολέθριες μακροπρόθεσμες συνέπειες.

Καταστέλλοντας τη φυσική ανοσολογική απόκριση, τα φάρμακα αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε περαιτέρω επιπλοκές.

Για παράδειγμα, η καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος μέσω της ακατάλληλης χρήσης αυτών των φαρμάκων συνδέεται με μειωμένη ανάπτυξη του πλακούντα, η οποία με τη σειρά της αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής, πρόωρου τοκετού και γενετικών ανωμαλιών.

Η έρευνα δείχνει ότι οι γυναίκες που παίρνουν κορτικοστεροειδή κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης εμφανίζουν μια αύξηση 64% στις αποβολές, ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού είναι υπερδιπλάσιος, ενώ τα παιδιά τους εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών, με 3-4 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για λυκόστομα.

Κύριο μήνυμά μας προς τις γυναίκες που ελπίζουν σε μια επιτυχή εγκυμοσύνη είναι ότι θα πρέπει να επικεντρωθούν στην επίτευξη ποιοτικής εγκυμοσύνης και την υγεία του παιδιού, όχι μόνο στη σύλληψη. Κύριο μέλημά μας είναι να βοηθήσουμε τη γυναίκα που σχεδιάζει να αποκτήσει παιδί σε όλα τα στάδια που απαιτούνται, από τη σύλληψη έως τον τοκετό, βασισμένοι σε όλα τα σύγχρονα θεραπευτικά πρωτόκολλα και την πιο εξελιγμένη τεχνολογία.

 

 

ivfnetworkΣημαντικές εξελίξεις στη γυναικεία υπογονιμότητα και τη θεραπεία με στεροειδή: Μήπως τελικά είναι επικίνδυνη;