Συνδέεται ο Διαβήτης Κύησης με την εποχή σύλληψης;

Συνδέεται ο Διαβήτης Κύησης με την εποχή σύλληψης;

Ένα ενδιαφέρον ερευνητικό συμπέρασμα ανακοίνωσε η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας: διαπιστώθηκε από μελέτη που διενήργησαν ότι οι γυναίκες που συλλαμβάνουν το χειμώνα είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν διαβήτη κύησης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, με μια σειρά παραγόντων κινδύνου να αυξάνονται τόσο για τη μητέρα όσο και για το παιδί.

Η συγκεκριμένη μελέτη –που εξέτασε πάνω από 60.000 γεννήσεις στη Νότια Αυστραλία σε μια περίοδο πέντε ετών– είναι η πρώτη μελέτη αυτού του είδους, με βάση τον πληθυσμό, που επιδιώκει να επιβεβαιώσει την εποχιακή διακύμανση του διαβήτη κύησης.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BMJ Diabetes Research & Care, διεξήχθη από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Robinson στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας, με συμμετοχή του Πανεπιστημίου του Groningen, στην Ολλανδία και τη Μονάδα Pregnancy Outcome of SA Health.

Ο σακχαρώδης διαβήτης της κύησης είναι μια σοβαρή επιπλοκή της εγκυμοσύνης που χαρακτηρίζεται από ανεπαρκή έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Οι επιπλοκές του διαβήτη κύησης περιλαμβάνουν υπερβολικό βάρος γέννησης, πρόωρο τοκετό, χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα (το οποίο, σε ακραίες περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις στο μωρό), και μελλοντική ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι:

  • Σε διάρκεια πέντε ετών από το 2007 ως το 2011, η συχνότητα των κυήσεων που επηρεάστηκαν από διαβήτη κύησης αυξήθηκε, με 4,9% των κυήσεων να επηρεάζονται το 2007, ενώ 7,2% το 2011.
  • Οι γυναίκες που συνέλαβαν το χειμώνα είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη κύησης (το ποσοστό ανήλθε σε 6,6%)
  • Οι γυναίκες που συνέλαβαν το καλοκαίρι ήταν λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν διαβήτη κύησης (το ποσοστό ανήλθε σε 5,4% των κυήσεων).

«Οι μηχανισμοί που προκαλούν διαβήτη κύησης δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητοί», δήλωσε η Δρ. Petra Verburg, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι μετεωρολογικοί παράγοντες, η σωματική δραστηριότητα, η διατροφή και οι ποσότητες βιταμίνης D αποτελούν παράγοντες κινδύνου για το Διαβήτη Κύησης, παράγοντες που διαφοροποιούνται σημαντικά μεταξύ χειμώνα και καλοκαιριού».

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι τα αποτελέσματα της έρευνας θα πρέπει να επιβεβαιωθούν και σε άλλους πληθυσμούς, όπως επίσης, θα πρέπει να διερευνηθούν στο μέλλον και άλλοι παράγοντες που διαφέρουν ανάλογα με την εποχή. Σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για το διαβήτη κύησης αποτελούν ο αυξημένος ΔΜΣ και η χαμηλή σωματική δραστηριότητα, όπως και η χαμηλή κοινωνικο-οικονομική κατάσταση –προφανώς ο τελευταίος επηρεάζει την ποιότητα διατροφής, την πρόσβαση της γυναίκας σε δομές υγείας για παρακολούθηση της κύησης κλπ. Αυτοί οι παράγοντες μπορούν να βελτιωθούν και αποτελούν στόχο για παρέμβαση, με σκοπό την πρόληψη της αυξητικής τάσης του διαβήτη κύησης.

 

 

ivfnetworkΣυνδέεται ο Διαβήτης Κύησης με την εποχή σύλληψης;